Keďže je sezóna sliviek a určite ich máte niektorí doma veľa a nechcete aby sa pokazili (ak aj nemáte doma slivky, môžete použiť aj jablká, iné ovocie by som neodporúčala, pretože v koláči je mak a nedá sa skombinovať s každým ovocím), dnes tu pre vás mám recept na slivkovo-makový koláč. Určite vám odporúčam skúsiť ho, u nás doma mal vždy obrovský úspech a do dňa sa zjedol. A to nie je najmenší! Je vhodný aj pre neskúsených kuchárov a kuchárky a pochutia si na ňom všetky deti.
(nezľaknite sa, na fotkách je recept urobený z dvojitej dávky, preto ak pôjdete podľa pôvodného receptu, kde sú ingrediencie na menšiu dávku, vyjde vám menší)
Autor: Zora Horvajová
- Ako prvé umyjeme a nakrájame slivky na malé kúsky.
- Pokrájané slivky preložíme na panvicu, pridáme 2 PL cukru a dáme dusiť na 8 minút.
- Vajíčka vymiešame s kryštálovým cukrom.
- Pridáme olej, mlieko, múku (môžete použiť pol na pol hladkú a špaldovú múku pre zdravší efekt) a kypriaci prášok.
- Malý plech vymastíme maslom a vysypeme múkou, môžete použiť aj papier na pečenie alebo silikónový plech. Na plech vylejeme polovicu cesta a dáme piecť na 180°C na 8 minút. Plech vyberieme a cesto posypeme mletým makom. Pridáme slivky a ešte vrch presypeme makom. Uhladíme a vylejeme zvyšné cesto. Dáme piecť ešte na 20 minút. Čas treba sledovať v závislosti od rúry.
- Koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme ho celý s deťmi zjesť.